tisdag 28 juli 2009

Kommuner och aktiebolag med skulder

Di refererar i en artikel till en undersökning gjord av Svensk Kommunrating, vilken rangordnar kommuner utifrån storleken på deras skuld per innevånare.

Min egen hemkommun Skellefteå ligger på en andraplats, och jag förväntar mig föjldaktligen att snart få ta del av motiveringar i lokala medier till varför dessa siffror är missvisande.... Storleken på tillgångar och skulder som finns beror naturligtvis på hur man räknar. Även om detta är reglerat i både lag och förordningar bör den kritiske läsaren komma ihåg att det faktiskt är betydande inslag av schabloner och höftande i allt vad räkenskaper heter. Det räcker med att vara medelbegåvad för att inse detta.

Alldeles oavsett hur det är med siffrornas precision har många kommuner skulder som tycks vara hårresande för den oinvigde. Därför bör nämnas att dessa siffror naturligtvis måste ställas i proportion till respektive kommuns intäkter, utgifter och tillgångar innan det går att avgöra hur allvarlig situationen är. Det som sagts ovan är naturligtvis sant för alla som upprättar räkenskaper, utöver kommuner exempelvis aktiebolag (de använder dock inte identiska redovisningsregler/principer). Tänk på det alla värdeinvesterare därute; räkenskaper är inte exakta och det är viktigt att sätta olika nyckeltal i relation till rätt saker.

Men en väsentlig skillnad finns mellan aktiebolag och kommuner; domstol har slagit fast att en kommun inte kan gå i konkurs. Lovar att kanske återkomma med fotnot på detta. Detta är inte den enda skillnaden, om tid visar sig finnas återkommer jag inom kort med ett inlägg som betraktar kommuners/aktiebolags problem och möjligheter ur ägarens respektive medborgarens perspektiv.

EDIT: Länk till lokaltidning har naturligtvis lagts till i efterhand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar